Tänään Hesarissa oli iso juttu dementoituneiden vanhusten hoidosta. Uskon ja toivon, että mummilla on asiat paremmin, mutta tiedän, että hän on aika vahvalla lääkityksellä. Syyllistyinkö jutusta? Kyllä. Voinko itse hoitaa mummin? En.

***

"Laitoksissa hoidettavia dementoituneita vanhuksia lääkitään jatkuvasti väärin ja liikaa. Syy on asiantuntemattomuus, mutta ennen kaikkea rahapula.

Dementiayksiköissä saattaa olla jopa kaksitoista vaikeasti dementoitunutta potilasta yhtä hoitajaa kohti. Tavoite on 0,8 hoitajaa potilasta kohden, mutta Suomessa todellinen suhde on sosiaali- ja terveysalan tutkimuskeskus Stakesin mukaan jopa alle puolet tästä.

Yhtälö toimii, kun vanhukset lääkitään liikkumattomiksi. Helsinkiläisissä vanhainkodeissa jokaisella potilaalla on keskimäärin kahdeksan lääkettä. 87 prosenttia potilaista syö vähintään yhtä psyykenlääkettä.

Hoitajien kiireen helpottamiseksi vanhusten on nukuttava, syötävä ja ulostettava samoihin aikoihin. Ikäihmisten unentarve on yleensä viisi tuntia vuorokaudessa, mutta lääkkeiden avulla he nukkuvat kymmenen tuntia yössä ja päiväunet päälle.

Yhdessä helsinkiläisessä dementiayksikössä vanhuksille annetaan perjantaisin ja maanantaisin ulostuslääke. Viikonlopusta selvitään muutamalla hoitajalla, kun sen ympärille pidetään isot vaippasulkeiset.

Vanhusten vahva lääkitys voi johtaa uusiin vaivoihin. Pitkään käytettyinä uni-, kipu- ja mielialalääkkeet aiheuttavat huimausta, kaatuilua, sekavuutta, muistihäiriöitä, harhoja, virtsaongelmia ja masennusta. Nämä oireet tulkitaan helposti dementian pahenemiseksi, mihin määrätään lisää lääkkeitä.

"Sekä neurologian poliklinikalla että päivystyksessä tapaamme jatkuvasti vanhuksia, joilla on liikaa lääkkeitä ja sopimattomia lääkkeitä. Lääkkeitä on annettu sekavuuden ja harhaisuuden hoitoon, mutta ne pahentavatkin tilannetta", apulaisylilääkäri Antti Muuronen Jorvin sairaalan neurologian poliklinikalta sanoo."