Mutta ei hajuakaan, mitä orkideoita ne ovat. Takana näkyy lauantaina ostamani Phalaenopsis eli ihan tavallinen perhoskämmekkä.

Mutta nuo kaksi ovat minulle tuntemattomia. Punakeltaisen kyljessä oli lappu Dendrobium.

Vihreäkukkainen onkin sitten täysi arvoitus...

***

28.10.2009

Ei enää arvoituksia, tuhannet kiitokset asiantuntijalle  : )

"Se, jossa on lappu Dendrobium, näyttäisi voivan ollakin Dendrobium. Tosin pelkistä kukista sitä ei voi vannoa, mutta kuvassa näyttäisi hieman häämöttävän Dendrobiumille tyypillistä bulbia: pitkä soiro, jossa sojottaa lehtiä vuorotellen "itään ja länteen". Kun se on kukkinut, ne lehdet useimmiten tipahtelevat pois, mutta pullakoita ei saa silti leikata ennen kuin ne ovat kuivuneet kokonaan, mihin voi mennä parikin vuotta. Niissä kasvi nimittäin säilöö vararavintoa. Minulla itselläni on ollut Denoja muutamia vuosien varrella. Komeimman keltaisen onnistuin tappamaan toisen kukinnan jälkeen vaihtamalla sille Kekkilän orkideamultaa. Se sama multa tappoi kaikki muutkin orkideani, jotka sitä saivat. Oli ilmeisesti laadunvarmistus pettänyt ja päässyt lannoitteita yli tarpeen. Nyt odottelen, että denani alkaisi tehdä nuppuja. olisi se aika pikapuoliin. Se on muistaakseni hieman samanvärinen kuin kuvassa oleva. Lajia en lähde arvailemaan, koska sen määrittäminen tuskin onnistuu, jos ei lapussa mitään lue. Ovat nykyisin niin moninkertaisia hybridejä, että tarvittaisiin DNA-analyysi alkuperän selvittämiseen, jos sekään riittäisi. Harvoin on myynnissä puhtaita lajeja, ellei liiku orkideapiireissä, missä niitä voi ostaa, vaihtaa ja varastaa toisilta harrastajilta.

Se toinen voisi olla Odontoglossum ja jopa lajinimeltään grande eli tiikeriorkidea (vai olisiko nykyisin nimeltän Rossioglossum grande - sama yrtti kuitenkin).. Oli aikoinaan aika yleinenkin huonekasvina, mutta keskuslämmitys on tehnyt sen kasvattamisesta vaikeaa. Se vaatii viileän lepokauden, jollaisen sai helpsti pappilan salissa, mutta ei enää kerrostalon olohuoneessa."