200803_4.jpg

Aivan oikein, ei nimenhuudolla vaan nimenannolla.

Kyseessä on kahden gerbiilipoikueen poikaset. Poikaset ovat olleet yleisnimityksellä "nakki" tähän päivään asti, mutta ansaitsivat toki ihan oikeat nimet. Kyseessä on p-poikue ja q-poikue. Q-poikueessa turvauduin nimikirjaan...

Gerbiilit ovat mukavia lemmikeitä. Ne ovat päiväaktiivisia tai tarkemmin sanottuna ne elävät neljän tunnin sykleissä, jolloin useita hereilläolojaksoja osuu myös omistajan kotonaoloaikaan. Hamsterit kun tahtovat nukkua päivisin ja kukkua öisin. Hiiret haisevat (valitettava tosiasia, josta jo kertoo ehkä yhdistyksen nettinimikin, nettihaisulit). Rotat ovat äärettömän fiksuja, mutta tarvitsevat paljon tilaa ja aikaa sekä ihmisen läsnäoloa ja aktivointia.

Tässä tietoisku luonnonvaraisista gerbiileistä:

Savanni on trooppinen kasvillisuusvyöhyke, jolla kasvaa ruohoa, mutta usein myös pensaita ja/tai puita. Kuiva- ja sadekausi vuorottelevat. Eniten sataa kesällä. Sadekautena on ukkospitoisia rankkasateita, jotka aiheuttavat monesti tulvia. Kuiva kausi on savannilla vähintään 10 viikkoa pitkä. Sademäärä vaihtelee 250- 2000 mm:n välillä. Savannilla on puita yleensä 10-49 %:lla maa-alasta. Tyypillisellä savannilla ruohomaastossa kasvaa akaasiapuita harvakseltaan, mutta on myös metsäsavanneja ja ruohosavanneja ja kaikkea siltä väliltä. Kuivina kausina puut ja pensaat pudottavat lehtensä ja ruoho kuihtuu. Savanni rajoittuu sademetsiin ja aavikoihin.

Aro eli steppi on luonnonvaraisen heinä- ja ruohokasvillisuuden ja joskus myös pensaiden peittämä verrattain kuiva ja puuton alue. Aroja tavataan usein lauhkealla ja subtrooppisella ilmastovyöhykkeellä ja ne ovat usein tasankoja, joskus myös vuoristoissa, joilla ei kuivuuden vuoksi vilja menesty. Keväisin arotkin kukkivat, kun sipuli- ja mukulakasvit puhkeavat kukkaan lyhyen sadekauden aikana.

Gobi on suuri aavikkoalue Pohjois-Kiinassa ja eteläisessä Mongoliassa. Sana gobi tarkoittaa aavikkoa mongoliaksi. Gobin aavikko liittyy erityisesti mongoli-imperiumin historiaan ja moni Silkkitien tärkeä kaupunki sijaitsi siellä. Gobin aavikon pinta-ala on noin 1 300 000 km² ja se on yksi maailman suurimmista aavikoista. Aavikot mielletään usein hiekkaisiksi, mutta suurinta osaa Gobista peittää paljas kallio.

Luonnossa gerbiilit elävät jopa 20 yksilön perhelaumoissa, joissa vain yksi dominoiva uros ja naaras lisääntyvät. Ne elävät laajoissa käytäväverkostoissa, jotka voivat ulottua puoli metriä maan alle. Käytävien varrella on useita kammioita pesimiseen ja ruoan varastointiin.

Gerbiileillä on tarkka kuulo ja ne kuulevat lähestyvät petolinnut kuten pöllöjen siipien iskut. Gerbiilit eivät yleensä ääntele, ääntely liittyy vaaraan, seksuaalisuuteen ja siihen kuuluu myös jaloilla rummutus.