Olin tänään Vahdolla koiratanssikisoissa tuomarina. Kisoissa oli 2 noviisiluokassa, 18 alokasluokassa, 2 avoimessa luokassa ja 1 voittajaluokassa.

Muut luokat olivat helppoja, mutta 18 koiraa alokasluokassa vaati pientä ponnistelua. Koiratanssissa ei ole niin helppoa kuin agilityssa, jossa suoritus on nolla, vitonen tai hylky. Kilpailijat pitää koiratanssissa arvostella myös suhteessa toisiinsa eli oma "linja" pitää pysyä alusta loppuun samana.

Nyt kisaajille tuoreita vinkkejä tuomarin näkökulmasta:
1) Esityksellä pitää olla alku ja loppu, HUOM myös loppu!
2) Kehää pitää käyttää tehokkaasti, ei "sahata" oikeasta laidasta vasempaan ja takaisin
3) Älkää viettäkö pitkiä aikoja selin tuomareihin ja peittäkö koiraa näkyvistä
4) Jos koira on hidas, valitkaa hidas musiikki ja liikkukaa rauhallisesti
5) Jos koira on hidas, älkää sirkuttako ja hyppikö levottomasti koko esityksen ajan
6) Kyseessä on koiraTANSSI, ei kahden minuutin tokoesitys, jossa temppu seuraa toistaan
7) Älkää aloittako esittäytymällä:"Kun me ei osata mitään ja koirakaan ei halua tehdä mitään..." Jos näin on, miksi ihmeessä te hukkaatte aikaani ja pakotatte minut katsomaan esitystänne 2 minuuttia?
8) Katsokaa edes joskus oma esitys videolta
9) Hyvä musiikki antaa paljon anteeksi...
10) Hyvää kontaktia ei voita mikään

Sitten päivän mukavinta antia: kisoissa oli kolme nöffiä ja taivas, ne olivat mahtavia. Yksi niistä tuli kolmanneksi alokasluokassa. Yhdellä oli musiikkina Röllin voimistelulaulu ja jengi repesi, esitys oli niin mainio  : )

Tässä parin arvostelut:
 JS 79/83/162
Erittäin hyvin koiran huomioiva koreografia. Koira hyvin mukana, keskivaiheilla hieman juuttuva kohta, mutta muutoin tasaista työskentelyä.
HM 80/88/168
Erittäin persoonallinen ja hauska esitys. Ihan kaikkea ei Manda suorittanut, mutta silti esitystä oli tosi kiva katsoa. Loistava kontakti ja hyvä koreografia. Parille hyvin sopiva musiikki.
MO 80/80/160
Hauskasti suunniteltu esitys, joka toi koiran ominaisuudet kivasti esille. Koira oli mukana esityksessä alusta loppuun hienosti. Yhdessä tekemisen ilo paistoi läpi.

Aatu nöffi jaksoi esiintyä minuutin verran ennenkuin se yhtäkkiä päätti lähteä vauhdilla pois. Joku yritti estää sitä, mutta 70-kiloa massaa meni eteenpäin vääjäämättömästi. Sitten takana olevasta huoneesta (tuomaripöydästä katsottuna) kuului kolahdus ja rääkäisy.  Katsoin vieressä istuvaa tuomaria ja kysyin: "Mikä se oli?" "En halua tietää". No, jälkeenpäin selvisi, että Aatu oli pannut merkille kanttiinin sämpylät ja päätti aikansa pyörittyään palkata itse itsensä ja kävi nappaamassa itselleen sämpylän. 

Tässä Aatun arvostelut:

JS 46/45/91
Aatu ei tänään ollut ihan tanssituulella, haukahtelua ja kieltäytymisiä tuli jonkin verran. Hyvin valittu musiikki. Harmi, ettemme nähneet ohjelmaa loppuun saakka karkaamisen seurauksena.
HM 50/55/105
Harmi, että Aatu karkasi! Tämä pudottaa taiteellisen vaikutelman pisteitä rajusti. Kiva kappale ja idea, muuten vähän liikkeitä.
MO 60/60/120
Koira oli hyvin mukana esityksessä, kunnes päätti lähteä kehästä. Haukkuminen häiritsi hieman. Musiikki ja liikkeet oli valittu hyvin rodulle sopiviksi.

Alhaalla oikealla Aatu, se on ISO  : )