mummi30042008.jpg

Mummi on nyt ollut vanhainkodissa vajaan kuukauden, kampaaja on käynyt ja jalkojenhoitaja. Vein hänelle uimapuvun (tiloissa on uima-allas, jossa ohjattua uintia perjantaisin osaston väelle) ja tyttöni on käynyt siellä viikon sisään kolmisen kertaa. Lääkäri tarkisti viime torstaina lääkityksen ja kaiken pitäisi olla ok. Fysioterapia alkaa ensi viikolla.

Varasin hänelle viime viikolla ajan protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkärille ja veimme mummin tänään isäni kanssa vastaanotolle. Kävimme ensin aamupäivällä mummin asunnon kautta ja haimme hänelle lisää vaatteita. Samalla siivosin pari kaappia ja lajittelin tavaroita.

Taksi tuli, mutta se oli tilataksi. Kun näin taksin lattian korkeuden, joka oli polveni korkeudella, se oli lähes kuin Mount Everest huonojalkaiselle mummilleni. Mutta pienellä ponnistuksella mummi oli sisällä ja uskomatonta kyllä, saimme hänet myös ulos sieltä (olin kyllä valmis ottamaan kopin).

Hammaslääkäri oli purentoihin erikoistunut ja kurkkasi mummini suuhun. Hänen mielestään purennalle oli riittävästi tukea vasemmalla puolella, mitä edellinen hammaslääkäri epäili. Ikäisekseen mummilla on erinomaiset hampaat, vain kaksi pientä reiän alkua. Lääkärin mukaan monella tuon ikäisellä ei ole hampaita lainkaan tai ne ovat hyvinkin reikäiset. Hän kertoi, että on huoltanut työkseen vanhusten hampaita laitoksissa ja joillakin vanhuksilla ovat kaikki hampaat reikäisiä. Hän oli myös törmännyt osastoilla tilanteeseen, jossa toimistossa on muovipussillinen tekohampaita, joista henkilökunnalla ei ole aavistustakaan, kenelle ne kuuluvat.

Mutta ollakseen varma purennasta, hän otti röntgenkuvan ja kehui hampaiden juuria, joita ihastelimme sitten yhdessä sekä leukaluita, joissa ei ollut yhtään kulumia.

Hänen mielestään purentakisko ei ole hyvä idea, koska vanhuksen muutenkin kuivassa suussa, se vain tuntuu epämiellyttävältä ja jää helposti käyttämättä. Hammaslääkärin mielipide: "Mummini hampaat ja purenta ovat hänen ikäiselleen (90 v.) erinomaiset ja hän pärjää niillä loppuelämänsä vallan mainiosti". Aamen.