20090612_07.jpg20090612_08.jpg

 

Kiinalainen sananlasku: "Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt".

Valikoimaa oli jonkun verran (a' 19.90), mutta päädyin Huvitukseen ja Jaspiin.

"Huvitus-niminen omenapuu on Suomen suosituimpia ja vanhimpia siemenestä alkunsa saaneita omenalajikkeita. Sen juuret palautuvat 1800-luvun puoliväliin. Tarina kertoo, että torppari Juho Korpela sai Yläneellä, Huvituksen tilalla, omenan siemeniä, jotka kylvi kotipihaansa. Kun puut kasvoivat ja alkoivat tuottaa hedelmiä, parhaimmat otettiin jalostettavaksi. Kaupalliseen levitykseen lajike ylsi 1800-luvun lopulla – sitä myöten satojen etelä- ja keskisuomalaisten pihamaille. 

Huvitus menestyy aina IV-vyöhykkeen edullisilla paikoilla asti. Satoikään puu tulee hyvin nuorena tehden runsaita säännöllisiä satoja. Lajike on hyvä pölyttäjäpuu, ja sitä on viljelty Suomessa vuosikymmenet kauppalajikkeena. Hyviksi pölyttäjiksi sille tiedetään ainakin Valkea Kuulas ja Sävstaholm. Huvitus kukkii keväällä aikaisin.

Puu jää verrattain pienikokoiseksi niin, että sitä voidaan istuttaa kolmen metrin istutusvälein. Runsassatoisina vuosina kannattaa tehdä raakileharvennus omenakoon suurentamiseksi.

Hedelmä on pitkänpyöreä ja punaposkinen, voipa se aurinkoisena kesänä tulla kokonaankin punaiseksi ja se on kooltaan korkeintaan keskikokoa. Maultaan omena on maukas, miedon viinihappoinen. Se sopii myös soseomenaksi.

Omenat kypsyvät jo elokuussa ja säilyvät maukkaina pari viikkoa."

***

"Jaspi on syysomena. Omenat tulevat korjuukypsiksi syyskuun puolivälissä ja säilyvät loka-marraskuuhun. Ne ovat suuria tai keskikokoisia, litteänpyöreitä, hieman harjuisia. Kanta on lyhyt. Omenien pohjaväri on kellanvihreä, hehkuvan punainen peiteväri ulottuu usein yli koko omenan pinnan. Kuori vahainen ja kiiltävä. Malto valkeaa, maku miedon happoinen ja mausteinen. Hyvä syöntiomena. 

Puu kohtalaisen voimakaskasvuinen, satoisa. Voi saastua omenarupeen (Venturia). Talvenkestävä, viljelyvyöhykkeet I-III. Risteytys on tehty puutarhantutkimuslaitoksella 1960. "