Joskus koira ei aikuisena suostu helposti turkin hoitoon, vaan on vakaasti sitä mieltä, että häneen ei kosketa. Hampaat välähtävät, matala murina varoittaa ja salaman nopea näykkäisy seuraa mokomaa, joka ei usko varoitusta.

Koiran laittaminen menee vaikeaksi, jos koiraa joutuu pelkäämään. Otteet ovat epävarmemmat, kun on koko ajan varuillaan vetämässä sormiaan pois koiran kidasta. Otteet voivat myös olla kovemmat, kun koirasta on pidettävä niin tiukasti kiinni, ettei se pääse puremaan.

Koirat, erityisesti villakoirat ovat velhoja huomaamaan pienimmätkin epävarmuudet käsittelijässä. Kun väläytän hampaitani, karsta / trimmauskone / kynsisakset pysyvät kaukana.

Koska koira on kuitenkin hoidettava, yksi keino on kuonokoppa. Kuonokopassa on muistettava reilun pelin säännöt, koiraa ei saa satuttaa, kun se ei pysty puolustamaan itseään. Sitä on käsiteltävä rauhallisesti mutta pehmein käsin, kun sillä on kuonokoppa.

Ainoa sallittu kuonokoppa on mielestäni metallinen, jossa koira voi läähättää ja avata suunsa halutessaan. Kankaiset kuonokopat ovat tiukalla kuonon ympärillä ja koira ei voi avata suutaan, eikä läähättää ilman, että se tuntee tukehtuvansa. Kun koira on hermostunut, se läähättää purkaakseen pahaa oloaan.

Kuonoa ei kuitenkaan voi ajella kuonokoppa päässä, joten koirat, joita ei pysty käsittelemään ilman kuonokoppaa laisinkaan, on trimmattava eläinlääkärin luona rauhoituksessa.

Useimmat pelkäävät koirat ovat oppineet pelkäämään kiinnipitoa. Koiraa on ehkä pentuna laitettu niin, että isäntä on komennettu pitämään kiinni, kun emäntä leikkaa turkkia ja kynsiä. Miehet voivat huomaamattaan pitää kiinni liian tiukalla otteella ja koiraa voi sattua / se voi tuntea tukehtuvansa.

Silloin yleensä myös tunnelmat ovat isännän ja emännän välillä hieman kireähköt ja se kuuluu äänestä. Koira vaistoaa kireän tunnelman, sitä ahdistaa kiinni pitäminen ja sitä voi hieman sattuakin. Kerta kerralta se tappelee kovemmin vastaan ja pelkää henkensä edestä.

Neuvo: Laita koira aina yksin, älä pyydä ketään pitämään kiinni, vaan opeta koira olemaan paikallaan.