Istuin tylsistyneenä perjantai-iltapäivällä töissä, kun lapsuudenystäväni lähetti viestin, hän on innostunut Epiphyllum lehtikaktuksista. Hän oli tilannut Englannista tuoksulehtikaktuksen eli Epiphyllum oxypetalum -yksilön. Katsokaa linkki ja kuolatkaa... Niin minä siis tein. Kunnes noin millizenttonissa tajusin, mitä kodistamme puuttuu. Tässä vielä yksi linkki (joka varmisti minulle, että elämässäni on aukko).

Noita ihanuuksia saa satunnaisesti Suomesta, mutta punnalla pistokkaita rajattomasti...

Aamulla surffattuani aiheen parissa tajusin, että tarvitsen välittömästi muutaman lehtikaktuksen. Surffasin netissä suomenkielisillä sivuilla, ei mitään. Mitäh? Luulisi, että netti olisi pullollaan lehtikaktusten myyjiä. Mutta ei. Niinpä nousin mukavasta lämpimästä vuoteestani ja hyppäsin autoon toiveikkaana. Bauhaus: ei mitään. Plantagen: yksi pieni surkea pöytä, jossa talvikaktuksia, mukaan lähti valkoinen syyskaktus (Schlumbergera). K-rauta: ei mitään. Kodin Anttila: ei mitään. K-kauppa: Pirkka-laatua, punainen ja valkoinen marraskuunkaktus lähti mukaan.

Kotoa löytyi yksi talvikaktus luultavasti viime joululta. Ja punaisen kaktuksen pussista löytyi irronnut oksa, jossa oli pienet juuret. Laitoin sen multaan, pistokkaita pitäisi saada vielä muutama, jotta kasvi näyttäisi joltain, mutta odottelen kukinnan loppumista.

Mutta surffaaminen jatkuu:
Lehtikaktukset:
Epiphyllum oxypetalum, tuoksulehtikaktus, helppo ja sitkeä hengissä pysyjä
Discocactus phyllanthoides, neidonhovikaktus
Yökaktukset:
Selenicereus pteranthus, yönprinsessa
Selenicereus grandiflorus, yönkuningatar
Talvikaktukset:
Joulukaktus - Schlumbergera x buckleyi
Marraskuunkaktus - Schlumbergera truncata
Kevätkaktukset:
Pääsiäiskaktus - Hatiora gaertneri (kirkkaanpunaiset kukat), katso myös Rhipsalidopsis gaertneri
Helluntaikaktus - Hatiora rosea (vaaleanpunaiset kukat), katso myös Rhipsalidopsis rosea
Kevätkaktus - Hatiora × graeseri (edellisten risteymä)

Tässä linkki nettikauppaan, jossa voi toteuttaa unelmansa (voi voi).

1x      Samba Brasil (patentoitu)
1x      Sol Brasil
1x      Salsa Dancer
1x      Golden Dancer
3x      Crimson Flame

Toinen nettikauppa talvikaktuksia kaipaaville. Schlumberga -kaktuksia sivut 17-22. Epiphyllum -kaktuksia sivut 6-12.

Linkki, marraskuunkaktus (Schlumbergera truncata) vai joulukaktus (Schlumbergera x buckleyi) vai pääsiäiskaktus (Rhipsalidopsis gaertneri)?

Pistokkaita otetaan mielellään vastaan  : )

Kasvia voi pitää hieman etäämmälläkin ikkunasta, sillä marraskuun kaktus on ns. lyhyen päivän kasvi. Kun kasvi on kukkinut vuoden loppuun mennessä kannattaa pitää lyhyt lepokausi ja jättää kastelu väliin vähäksi aikaa.Helmikuulla, kun päivä alkaa pitenemään voidaan kasvia alkaa kastelemaan varovasti ja antamaan mietoa lannoketta. Tuolloin voidaan ottaa noita jakopalojakin: parin kolmen nivelen mittaisia, jotka laitetaan vaikkapa kaktusmultaan juurtumaan.
Valkoiset ja keltaiset juhlakaktukset muuttuvat vaaleanpunaisiksi, jos lämpötila nuppujen ilmaantumisen jälkeen putoaa alle 21 C. Ylenmääräinen valo tekee saman valkoisille lajeille.
Talvikaktuksilla on omalaatuiset fototropismivaatimukset eli yön ja päivän vaihteluvaatimukset: 25 lyhyen päivän ja pitkän yön vaatimus. Syyskuun puolivälistä kahdeksan viikon ajan pitäisi talvikaktusten olla pimeässä 13 tuntia vuorokaudessa, huoneen sisävalot ja ikkunasta kajastava katuvalo voivat häiritä pimeän aikaa.

Alla muutama kuva kaktusakvaariostani, jossa saintpauliat kukkivat.