Koirani ulvoo yksin jäädessään niin, että koko naapurustolla pyörivät sukat jalassa... Ääni kuuluu ulos asti.

Kaikkea on kokeiltu, mikään ei auta. Naapurit kiristelevät hampaitaan, koiralla on kurja olla, se on ahdistunut ja sen kuulee ja näkee jokainen, vaikkei koirista mitään ymmärtäisikään.

***

Tuttu tarina, jonka olen kuullut turhan usein eri variaatioina. Omista koiristani Nooralla on eroahdistus, joten tiedän kyllä itsekin miltä se tuntuu, kun oma koira läähättää, haukkuu, ulvoo, vinkuu, ripuloi pelkästä kauhusta jäädessään yksin, tuhoaa kaiken mihin hampaat yltävät.

Mitä sitten voi tehdä? 

Minusta (huom tämä on vain minun mielipiteeni), lähtökohtaisesti on kaksi vaihtoehtoa.

1) Koira lopetetaan.

Eroahdistus on kuten paukkuarkuus, siitä ei koskaan pääse eroon, koira kärsii siitä loppuelämänsä, riippumatta siitä, mitä tehdään tai miten koiraa koulutetaan.

2) Hyväksytään, että koiralla on eroahdistus.

Eroahdistus on ja pysyy, se ei katoa mihinkään. Koira reagoi aina eroon ahdistumalla samoin kuin paukkuarka koira reagoi aina paukkuihin pelolla.

Tilanteita, joissa ahdistus laukeaa, voi vältellä. Koiraa voi tiettyyn rajaan asti totuttaa yksinoloon / paukkuihin, mutta hermorakenne ei muutu ja reaktio on pysyvä.

***

Jos koira päätetään pitää, on mietittävä perusteellisesti, miten koiran kanssa pystytään elämään.

1) Kartoitetaan, mikä on ongelma. 
- Haukkuminen?
- Irtaimiston ja seinien tuhoaminen?
- Sähköjohtojen pureskelu? (Vaarana tulipalo asunnossa)

2) Kartoitetaan, kenellä on ongelma

- Onko sinulla koiran omistajana ongelma? Jos voit olla koiran kanssa jättämättä sitä yksin / sinulla ei ole naapureita, sinulla ei välttämättä ole ongelmaa.
- Onko ongelma puolisollasi? "Miksi tuo koira on tuollainen? Läähättää koko ajan? Miksi sitä ei voi jättää yksin? Miksi se tuhoaa omaisuuttamme?"
- Onko naapureillasi ongelma? "Jos koira ei hiljene, häätö on edessä".

Oma motivaatiosi korjata ongelmaa riippuu siitä, kenen ongelmaksi miellät ongelman. Jos sinusta sinun ainoa ongelmasi on nalkuttava puoliso tai yliherkät naapurit, motivaatiosi korjata ongelman lähdettä ei ole kovin suuri. Keskityt ehkä enemmän seurausten korjaamiseen, kuin syyn alkulähteen korjaamiseen.

3) Kartoitetaan mitä voidaan tehdä tilanteen korjaamiseksi

Tämä on hyvä tehdä, ennenkuin tekee varsinaisesti mitään. Mitä haluan / voin tehdä ongelmalle? Mihin oma motivaationi riittää? Missä järjestyksessä kokeilen, mikä voisi toimia juuri meidän perheessämme juuri tälle koiralle? Vanha kunnon mindmap on hyvä alku ongelman kartoitukseen. 

Mitä sitten voi harkita tehtäväksi?

- Koiran siirtäminen päiväksi jonnekin, jossa se ei häiritse muita eikä vahingoita itseään. Esimerkiksi koirapäiväkoti, eläkkeellä oleva naapuri, omakotitalo, jne..
- Koiran kouluttaminen koiran aktivoimiseksi ja paremman suhteen luomiseksi siihen. Yksinolo tuntuu laumaeläimestä vaikeammalta, jos sen koko elämän kohokohta on perheen kotiintulo. Mikä on sinun koirasi elämänsisältö? Onko se työkoira? Paimenkoira? Laumanvartijakoira? Metsästyskoira? Mitä sinun koirasi tekee toteuttaakseen sitä, mihin se on jalostettu?
- Koiran kohteleminen koirana, ei lapsena. 
- Koiran käyttäytymisen videoiminen ongelman kartoittamiseksi. Kauanko tuhovimma kestää oven sulkeudettua? Mitä tapahtuu, kun auto kaartaa takaisin kotipihalle?
- Skype yhteyden aukipito päivisin, jotta työpaikalta voi seurata kodin tapahtumia + jutella koiran kanssa. Mieheni mm. näki Dallasista käsin, että Noora kiipesi pöydälle varastamaan ruokaa. Hän huusi Nooralle melko rumasti. Ensin Noora katsoi ympärilleen pelästyneenä, mutta totesi melko pian, että oli ihan turvallista syödä loppuun. Voitte arvata mieheni reaktion...
- Haukkupanta. Vaarana, että ahdistus purkautuu tuhoamiseen haukkumisen sijasta.
- DAP, ei tosin mielestäni auta aidossa eroahdistuksessa
- Lelujen, luiden jättäminen paikalle. Ei auta, jos koiralla on eroahdistus.
- Veden ja kuivamuonan jättäminen paikalle. Auttaa siihen, ettei koira nälän vuoksi syö kenkiä ja nahkasohvaa.
- Clomicalm auttaa aitoon eroahdistukseen. Se ei auta, jos koiran käytös johtuu muusta kuin eroahdistuksesta. Reseptilääke.
- Minusta koiraa ei pidä jättää yksin asuntoon niin, että muu perhe on asunnossa muissa tiloissa. Koira kuulee ja haistaa lauman läsnäolon, eikä voi ymmärtää, miksi se on eristettynä. Se, että palataan koiran luokse ja palkitaan se "minuutin" hiljaa olemisesta, saa koiran vain ehdollistumaan siihen, että omistajan palatessa nameja tulee ja kaikki on taas hyvin. 
- Kotiin paluusta pitäisi tehdä mahdollisimman vähäeleinen ja tylsä tapahtuma. Itse en huomioisi koiraa, ennenkuin olen riisunut kengät, takin ja päässyt sohvalle istumaan. Tervehdysseremoniat eivät kuulu eteiseen ulko-ovelle, vaan olohuoneeseen, paikkaan, missä ero ei alunperinkään tapahtunut.
- Koiraa ei pitäisi päästää sohvalle eikä sänkyyn nukkumaan. Koira on koira ja sen paikka on lattialla. Erityisesti eroahdistuskoiran ollessa kyseessä, liiallista kylki kyljessä olemista ei pitäisi ruokkia. Koiran pitäisi kestää se, että se on lähellä, mutta ei "sylissä". Mutta sitä ei myöskään saa eristää laumasta tarpeettomasti sulkemalla se perheen kotona ollessa laumasta eroon oven taakse.

***

Voiko eroahdistuskoiran kanssa elää? Kyllä.

Mutta eroahdistus on ja pysyy, aivan kuten paukkuarkuus. Sen kanssa voi elää, mutta se ei koskaan täysin katoa.

Neuvoja löytyy netti pullollaan, mutta kannattaa aina neuvojalta itseltään kysyä, kuinka monta omaa eroahdistuskoiraa hänellä itsellään on ollut omassa kodissaan ja mikä oli lähtötilanne ja tilanne henkilön itsensä toteuttamien neuvojen jälkeen.

Neuvoja on niin helppo antaa, mutta harva neuvoja on elänyt eroahdistuskoiran kanssa.

***

Youtube:
Basset, minusta ei eroahdistusta, kunhan vain on tylsää
Greyhound, lievä tapaus 
Musta koira, minusta ei eroahdistusta, koiralla häntä heiluu, kun se jää yksin. Tylsää sillä kyllä on, mutta keksii omaa kivaa.
Mäyräkoira, tylsää yksin, kutsuu laumaa, mutta ei näytä kovin ahdistuneelta
Dopermann, ahdistuu jo pelkästä lähdön ajatuksesta

Katsottuani noita videoita, niin minun mielestäni vain kaksi noista koirista (greyhound ja dopermann) kärsi eroahdistuksesta, johon clomicalm tehoaa.  Clomicalm tehoaa, jos koira ahdistuu erosta niin, että se läähättää jo pelkästä yksin jäämisen ajatuksesta, se ripuloi stressistä ja purkaa ahdistusta ulvomiseen / tuhoamiseen.

Minusta lähes kaikki noista koirista jäivät ihan rauhallisina kotiin, mutta sitten alkoi olla tylsää... Ne joko kutsuivat laumaansa kotiin kuten sudet tai sitten askartelivat omiaan sisustuksen kimpussa, mikä tietysti on ikävää, mutta se ei minusta täytä ahdistukseen pohjautuvan eroahdistuksen merkkejä, josta itse puhun, kun tarkoitan eroahdistusta.