Olimme Yaelin kanssa lauantaina Kennelliiton järjestämillä kasvattajapäivillä ja päivä oli mielenkiintoinen. Ensin Agria esitteli statistiikkaa eri rotujen sairastuvuudesta (eläinlääkärikäynnit) ja todennäköisyydestä, että tietyn rotuinen koira kuolee ennen 10:ttä elinvuottaan.

Tieto on myös saatavilla CD:nä (35 euroa).

Se mistä olin yllättynyt ja iloinen, oli, että villakoiria ei listojen kärjessä näkynyt, vaikka pieniä villakoiria oli otoksessa yli 3000, isoja muistaakseni puolet tuosta.

Sitten Anna Hielm-Björkman Yliopistolta puhui koiran kivusta.

Koira ei aina välttämättä ilmaise kipua, on omistajan vastuulla huomata koiran kipu. Tosin oli myös puhetta siitä, että osa koiraroduista on stoalaisia ja toiset sitten ilmaisevat kivun herkemmin. No, villakoira ilmaisee melko helposti kivun tunteensa.

Anna kertoi myös villakoirasta, joka ontui todella pahasti. Sitä tutkittiin ja tutkittiin, mutta mitään ei löytynyt. Lopulta omistajaa pyydettiin siirtymään toiseen huoneeseen. Koira lakkasi ontumasta. Omistajan palatessa, koira ontui välittömästi.

Omistaja oli lohduttanut "kipeää" koiraa makupaloilla ja fiksu villakoira oli oppinut välittömästi, kuinka onnutaan.

Ja huom huom agilityporukat, koira voi olla kipeä, vaikka menisikin radalla.

Lopuksi käytiin läpi Kennelliiton uutta ehdotusta jalostuksen strategiaksi. Ilmeisesti kohu sairaaksi jalostetuista eläimistä on herättänyt viimein ja nyt panostetaan terveyteen ja luonteeseen. Toivottavasti menee läpi.