20080528_28.jpg

Muistatteko vielä Cooperin testin koulusta? Henki meinasi joka kerta mennä, palleaan pisti, veren maku oli suussa ja opettaja hihkui juoksemaan, eikä vetelehtimään.

Tänään työnantajani ystävällisesti järjesti urheilupäivän, jossa oli vaihtoehtona Cooperin testi tai kävelytesti kuntoa mittaamaan. Rasvamittauksen sai samalla vaivalla.

Päätimme mieheni kanssa osallistua ja testata kuntomme. Minä epäröin pitkään kävelytestin ja Cooperin testin välillä... Kaksi kilometriä kävelyä, jaksaisinko edes kävellä kahta kilometriä? Cooperin testi, jaksaisinko juosta 12 minuuttia? Stepperissä aloitin vuoden alussa ja olen saanut nostettua suoritukseni kahdesta minuutista huimaan kolmeen minuuttiin, mutta tarvitsen käsieni apua silti, ilman käsien tukea en jaksa kolmea minuuttia.

Hetken arvottuani asiaa kysyin mieheltäni, osaako hän elvyttää minut, jos tuuperrun radan varteen? Hän vastasi, että valitettavasti hänen täytyy keskittyä omaan suoritukseensa, mutta siellä on päteviä sairaanhoitajia paikalla.

Päätös oli syntymässä, juoksisin, kunnes minut kannettaisiin paareilla pois. Virittelin nuoruuden muistoja itseäni kannustaakseni, lukiossa olin Cooperin testissä kolmanneksi paras, kun meitä oli kolmen rinnakkaisluokan tytöt juoksemassa. Mieheni muistutti ystävällisesti, että vettä on hieman virrannut  noiden päivien jälkeen.

Mutta silloin päätin näyttää miehelleni, juoksen kuin juoksenkin. Onneksi ikää on tullut sen verran, että päätin keskeyttää testin, jos pyörtyisin, konttaamalla en maaliin saaapuisi. Odotimme lähtömerkkiä ja kaikki sinkosivat vauhtiin, jäin jälkeen jo ensimmäisellä suoralla, mutta ajattelin, että ainoa tavoitteeni on kestää jaloillani 12 minuuttia. Juoksin suorat, sykkeeni oli 180-192, kävelin kaarteet, jolloin syke tasaantui 150 tienoille.

Omaksi iloiseksi yllätyksekseni jaksoin hyvin loppuun asti, mihinkään ei pistänyt, veren makua ei ollut suussa, itse asiassa oli ihan hauskaakin juosta. Sain kerrytettyä matkaa kolme kierrosta ja rupiat eli 1250 metriä. Testin tulos oli huono kunto, mutta minulle se oli melkoinen suoritus. Mieheni sai 1900 metriä eli keskitason kunnon.

Nyt jos jatkan stepperissä ensi kevääseen, saa nähdä kuinka silloin käy Cooperin testissä.