Tarkentaen ulkomaalaisten ruokakulttuuria Kiinassa...

Lounaan kävimme syömässä toimiston viereisessä lounasravintolassa. Ruoka tilataan aamupäivällä ja siellä syödään noin 8 hengen pöydissä. Ruokalistat on kiinaksi, eikä kukaan henkilökunnasta puhu englantia, joten olemme täysin riippuvaisia kiinalaisista kollegoistamme, jos ruokaa mielimme saada. Ruoka tuodaan kulhoissa pöytään (yleensä tilataan noin 8 eri ruokalajia). Riisiä tulee iso puuämpärillinen. Ruoka syödään omista pikkukulhoista puikoilla (haarukoita ei ole, joskus voi löytyä lusikka ulkomaalaiselle).

Aina porukassa on yleensä joku untuvikko (tänään yksi poika Suomesta kahden viikon vierailulla), jonka selviämistä puikkojen kanssa hyväntahtoisesti seurataan porukalla. Porukan avoin tuijotus ja kommentointi tyylistä nostaa kivasti suorituspaineita. Poika selvisi hyvin täytyy myöntää. Oli tainnut harjoitella salaa. Yhteen herkulliseen kanaruokalajiin kuuluu olennaisena osana pähkinät, itse selviän jopa niistä nykyisin. Täytyy myöntää, että ensimmäisellä kerralla kun olin Kiinassa, kaipasin lujasti haarukkaa ja pelkäsin kuolevani nälkään tikkujen kanssa. Nyt varmaan arvaat, mistä tiedän, että ko. ravintolassa ei ole haarukkaa.

Kovin steriiliä syönti ei ole. Kulhoissa ei ole kauhoja, vaan jokainen ronkkii omilla tikuillaan isoista kulhoista ruokaa omaan kulhoonsa, jotka ovat melko pieniä. Käytännössä on kuin söisimme kaikki samalta lautaselta.

Mutta illalla töiden jälkeen lähdimme ulos syömään ja valitsimme huolellisesti paikallisten länsimaalaisten suosiman Peter's Tex Mex ravintolan kulttuurishokkia vältelläksemme. Siellä voi melkein unohtaa olevansa Kiinassa. Ruoan voi syödä haarukalla ja veitsellä, ruokalista on tuttua tutumpaa tavaraa.

Matkalla sinne bongasin kaksi villakoiraa (ne ovat ainoat koirat, jotka olen ikinä nähnyt Chengdussa). Toinen oli tosi söpö ruskea villakoiran pentu, toinen valkoinen keskari. Ravintolan ulkoterassilla viihtyi oranssi raidallinen kissa, joka näytti erinomaisen hyvinvoivalta ja terveeltä. Lämpötila on noin 20 astetta, joten ulkoterassilla tarkeni hyvin.