Kun koirakuume iskee, koko maailma tuntuu olevan täynnä koiria, toinen toistaan ihanampia. Oma koira, kun sellaisen saisi, se olisi kaveri, ystävä, kumppani kävelylenkeillä. Tervehtisi iloisesti ja käpertyisi viereen...  

***   ***   ***   ***   ***

Minulle tulee paljon kyselyitä koiran hankinnasta allergiaperheeseen. Kyselijät voi jakaa kahteen selvään ryhmään:
1) Nuori ei ole saanut koiraa lapsuuden kodissaan ja on muuttanut omaan kotiin. Hän on halunnut koiraa siitä asti kun oppi sanomaan sanan koira ja nyt vihdoin voisi koiran hankkia, mutta... Oireettomana pysynyt allergia voi puhjeta koiran hankinnan myötä.
2) Perheen lapset ovat leikki / kouluikäisiä ja perheeseen halutaan koira. Lapsi on allerginen, mutta kaikki, joilta on kysytty, vakuuttavat, että villakoira ei allergisoi. 

Puhelinlankojen myötä tulee kysymys: voisimmeko hankkia koiran?

1) Allergian puhkeamista ei voi ennustaa taputtamalla koiraa tai käymällä kylässä koiraperheessä. Allergia voi muhia oireettomana, kunnes ensimmäinen flunssa-aalto / siitepölykausi kuormittaa elimistön niin, että allergia puhkeaa rajumpana kuin koskaan aiemmin. Vaihtoehtoisesti omaan koiraan voi siedättyä, jolloin oireita ei tule koskaan tai niitä tulee lievinä. Vasta koiran ollessa kaksi vuotias voi melko varmuudella sanoa, että koirasta EI tule oireita.
2) Allergiatestit eivät kerro mitään oireista, ne kertovat vain sen, onko koiralle altistunut. Allergiatesti voi näyttää positiivista = koiralle allerginen, mutta silti oireita ei tule. Allergiatesti voi olla reagoimatta koiraan, mutta silti oireet tulevat. Allergia voi reagoida täysin eri tavalla eri rotuisiin koiriin.
3) Jos oireet puhkeavat, mitä sitten tapahtuu? Luovutaanko koirasta? Viedään sen piikille tai laitetaan ilmoitus Keltaiseen pörssiin? Lisätään lääkitystä ja toivotaan, että oireet menevät ohi? Kuinka paljon olette valmiita lisäämään lääkitystä ja kuinka pitkään jatkamaan päivittäisellä lääkityksellä? Onko kyseessä omat oireenne vai puolison / lapsen hengityksen vinkuminen / vuotavat ja kutisevat silmät?
4) Jos perheessä on useampia lapsia ja koirasta johon on kiinnytty, joudutaan luopumaan, miltä se tuntuu lapsesta, joka on syynä siihen, että koirasta luovutaan? Miten sisarukset reagoivat?

Minulla ei ole vastauksia.

Monet allergiset ihmiset voivat pitää villakoiraa, mukaan lukien lapseni, jolla on astma. Kun hän oli pieni, astma oli niin pahana, että häneltä pysähtyi pituuskasvu vuodeksi. Allergiatestit näyttivät vahvaa koira-allergiaa jo ennen koiran hankintaa, mutta hän ei ole koskaan reagoinut koiristamme. Tosin siitepölyaikaan hän joutuu ottamaan estolääkityksen, mutta kukaan meistä ei tiedä, joutuisiko hän ottamaan sen jokatapauksessa, myös vaikka meillä ei olisi koiria.

Suosittelenko koiraa astmaatikolle? Elämä vaikeutuu koiran hankkimisen myötä. Kaikkien vaikeinta on katsoa, kun oma lapsi haukkoo henkeä, eikä flunssan jälkitaudit parane antibiooteillakaan. Lapseni astma helpottui kouluikäisenä, mutta pelko sairaskierteestä säilyi pitkään sen jälkeen.

Isälläni on astma, mutta meillä oli lapsuudenkodissani aina koira. Isäni ei oireillut koirasta.

Koska lapsuuden kodissani oli koira ja astmaatikko, koirakuumeen iskiessä tiesin suunnilleen, mihin olin ryhtymässä. Kun lapseni oli lähes murrosikäinen ja viimeisestä antibiootteja vaatineesta sairaskierteestä oli vuosia, päätin ottaa tietoisen riskin, mistä istuimme monta perhepalaveria keittiön pöydän ääressä ja kävimme riskejä läpi. Sitä oli edeltänyt viiden vuoden ajanjakso, milloin meillä oli ollut jyrsijöitä ja lintuja, joiden läsnäolosta huolimatta lapseni oli oireeton.

Meille tuli pitkän mietinnän jälkeen kääpiövillakoira ja loppu onkin historiaa...