20080529_1.jpg

Elämä soljui tasaisen rauhallisesti poodlelandiassa ja koirat söivät tyytyväisinä Nutroa. Ei ripulia, ei isoja haisevia kakkakasoja, ei silmätulehduksia, ei korvatulehduksia.

Sitten tuli pilviä taivaalle, kirje tipahti postiluukusta:" Valmistaja vaihtuu:  Osa Nutro Choice tuotteiden valmistuksesta on siirretty Unkariin uuden omistajan Mars yhtiön tehtaalle. Koko Nutro Choice tuotanto tullaan siirtämään Unkariin viimeistään kesällä 2009. Yhdysvalloissa valmistetuissa tuotteissa on pakkauksen takaosassa valmistusmerkintä: "Made in USA by Nutro" ja Unkarissa valmistetuissa tuotteissa on pakkausmerkintä: "Made in EU by Mars, Hungary".

Lopputulos: Nutron kasvattajaklubi lopetti toimintansa ja suositteli siirtymään muihin ruokiin.

Ruoan vaihto on helpommin sanottu kuin tehty. Useimmat koiranruoat eivät ole minun koirilleni sopivia. Ruoan vaihto johtaa yleensä vain ripuliin, haiseviin isoihin kakkoihin ja kuukauden kokeilun jälkeen silmä- ja korvatulehduksiin.

***

Mutta kai se on pakko ainakin yrittää (alla lista ruoista, joita olen kokeillut heikolla menestyksellä):

1) James WellBeLoved, Lamb&Rice, vihreä (!) haiseva löysä kakka, silmätulehdus alle kuukaudessa
2)
Mastery Pro Adult Energy, silmätulehdus reilussa kuukaudessa
3)
Royal Canin villakoiraruoka, silmä- + korvatulehdus reilussa kuukaudessa.
4)
Jahti&Vahti, Kana ja riisi, eläinlääkäri suositteli ja kehui maasta taivaaseen. Silmätulehdus alle kuukaudessa.

***

Ja onnistuneita ruokakokeiluja:

1) Josera SensiPlus, sopii pitkälläkin juoksulla mutta en pidä nappulan koosta / ulkonäöstä. Taisin syöttää sitä kaksi vuotta koirilleni. Ei keinotekoisia hapettumisenestoaineita.

"
Erityisesti herkille koirille suunniteltu, hyvin sulava täysravinto. SensiPlus soveltuu myös koirille joilla on herkkä ruoansulatuskanava tai joille naudan-, lampaan- tai sianliha, vehnä tai soija eivät sovi."

***

Fantsu:

Hill's Nature's Best, hyvää
Hill's Science Plan, hirveästi ilmavaivoja
Royal Canin, kiinteä, mutta haiseva kakka

***

Ja tieto koiran ruokiin käytetyistä lisäaineista lisää tuskaa... 

Jotkin lisäaineet kuten BHA, BHT, etoksikiini sekä natriumnitriitti ovat yleisesti käytössä koiran ruokien säilönnässä. Myös hyvälaatuisina pidetyt koiranruoat sisältävät usein kyseisiä aineita. Lisäaineet on voitu piilottaa sanonnan ”sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja” taakse.

Pieni selvitys näistä aineista selvittää, miksi nämä helposti myös allergisoivat koiria, aiheuttavat korva-, silmä ja ihotulehduksia, toiset on yhdistetty koirilla yleistyneeseen syöpään.


Seuraava lainaus on elintarvikeviraston sivuilta:

Hapettumisenestoaineet

Hapettumisenestoaineista BHA (E320 Butyylihydroksianisoli) ja BHT (E321 Butyylihydroksitolueeni ) voivat aiheuttaa erilaisia yliherkkyysreaktioita. Alla on lueteltu esimerkkejä lisäaineista, jotka voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten nokkosihottumaa, nuhaa, astmaa, suolisto-oireita sekä iho- ja limakalvoärsytystä ja migreeniä.


Europarlamentin ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan mietinnöstä,

(Linkki mietintöön):

 

Lisäaineet E 320 (BHA) ja E321 (BHT) ovat synteettisiä hapettumisenestoaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ne on arvioitu mahdollisesti karsinogeeniseksi tai niitä ei ole luokiteltu (WHO:n kansainvälisen syöväntutkimuslaitos IARC), ja niiden epäillään häiritsevän sisäeritysjärjestelmän toimintaa, vaikuttavan immunologiseen järjestelmään ja aiheuttavan hyperaktiivisuutta. 

Hapettumisenestoaineita eli antioksidantteja käytetään rasvan säilöntään ja ovat tarpeellisia sillä muutoin koiran ruokia härskiintyisi. Koiranruoissa käytetään kahta perustyyppiä: luonnon antioksidantteja tai synteettisiä antioksidantteja. Edellisiä ovat mm. tokoferolit (E-vitamiinin esiaste), askorbiinihappo, rosmariiniuute, lesitiini ja sitruunahappo. Jälkimmäisistä yleisimpiä ovat kemikaalit, joista käytetään lyhenteitä BHT ja BHA sekä etoksikiini. Synteettisiä antioksidantteja käytetään lähinnä siksi, että ne ovat tehokkaita jo pienissä määrissä ja tulevat siten halvaksi ruoan valmistajalle. Luonnon antioksidanttien etuna taas on niiden vaarattomuus. Antioksidantteja ei tarvitse tuoteselosteessa yksilöidä; riittää kun todetaan valmisteen sisältävän "EU:n hyväksymiä antioksidantteja". Yleensä tämä kuitenkin tarkoittaa em. synteettisiä aineita. 

On huomattava, että antioksidantteja tulee ruokaan kahdesta lähteestä. Ruoan valmistuksessa käytettyyn rasvaan (esim. tali, kananrasva ym.) on jo sitä valmistavalla tehtaalla lisätty antioksidanttia. Luotettavan kuvan ruoasta antaakin, mikäli tämäkin säilöntäaine on nimetty tuoteselosteessa. Esim. "tokoferoleilla säilötty kananrasva". Mikäli tätä ei ole mainittu, on mahdollista, että rasva on säilötty jollain keinotekoisella kemikaalilla. 


On ymmärrettävää, että päivittäin käytettynä nämä tuotteet voivat aiheuttaa eläimelle ongelmia.