Minulla on komposti mökillä. On ollut jo lähes kymmenen vuotta. Muuttumattomana kuin Egyptin pyramidit.

Olin lujassa uskossa, että kun kompostiin laittaa tavaraa, sieltä tulee ulos multaa. Kun kymmenen vuoden jälkeenkään multaa ei ole alkanut kuulumaan, päätin viime syksynä ostaa pari kompostointikirjaa. Kirjoista opin, että joku muu (varmaan siis kaikki muut), onnistuvat luontoäidin luonnonlakien mukaan. Laita tavaraa kompostiin, lapioi sieltä multaa ulos.

Mutta kirjoissa oli pari vinkkiä Uunoille, jotka eivät onnistu kompostinsa kanssa. Tunnistin itseni Uuno-osastolla ja päätin korjata virheeni ja muuttua Puutarhaihmiseksi isolla P:llä. Jotta en uudelleen tunaroisi, päätin myös osallistua Työväenopiston kompostointikurssille (ehkä puhuttu puhe tehoaa Uunoon). Siellä meitä oli reilu kymmenen Uunoa, osa hiljaa häpeissään, osa nolona kysellen miten ihmeessä komposti oli naapuruston naurun aihe sen sijaan, että sieltä voisi lapioida multaa.

Opettaja nauratti meitä tarinoilla muista Uunoista, mutta rohkaisun sanana mainitsi, että komposti kuin komposti saadaan toimimaan. Kotona päätin vilkaista vielä varmuuden vuoksi kirjaani ja ei ihme, että jutut tuntuivat tutulta. Kirjan kirjoittaja Kirsi Tuominen oli luennoitsija.

Nyt hihat on kääritty, hiilet ja typet hallussa. Ensi kesänä mullan tuloa ei voi estää.