Miten selvitä arjessa koiran ja allergian kanssa?

Peruslähtökohta: allergian aiheuttaa valkuaisaineet, joita on syljessä, virtsassa ja hilseessä. Jos allergeenien määrä pysyy alhaisena, oireet eivät välttämättä puhkea, vaan tapahtuu ns. siedättyminen.

Mitä voi tehdä?

- Ennen koiran hankintaa: osta koira, joka ei kuolaa, on aikuisena sisäsiisti ja jolta ei lähde karvaa
- Koiran pinta-ala: mahdollisimman pieni = mitä vähemmän ihoa, sen vähemmän hilsettä. Toyvillakoiran koko ihon pinta-ala vastaa isovillakoiran yhtä reittä
- Väri: Musta allergisoi vähemmän kuin muut värit 
- Koira: pidä se puhtaana (pese hilse säännöllisesti pois), jos pentu ei ole sisäsiisti, käytä vaippoja (ei virtsaa asuintiloissa)
- Trimmaus: tee se tilassa, jonka voi suihkuttaa seiniä myöten puhtaaksi trimmauksen jälkeen
- Trimmaaja: ei perheen allergikko 
- Pölyliina: kuivamoppaa lattiat aamuin illoin (huom älä pöllytä pölyä imurilla ilmaan) ja seinät kerran viikossa
- Ilmanpuhdistin: allergikon sängyn viereen lattialle pään kohdalle
- Sänky: ei koiran paikka
- Nuoleminen: kiellä ehdottomasti
- Hiukset: pese allergeenit pois hiuksista ennen nukkumaan menoa (aamulla silmäsi eivät ole kuin tomaatit ja henki ei vingu)
- Tyyny: pese kerran viikossa (aamulla silmäsi eivät ole kuin tomaatit ja henki ei vingu)
- Muovifroteelakana: laita patjan ja lakanan väliin, yöllä pölyt pysyvät patjassa eivätkä pöllyä nenääsi sängyssä pyöriessäsi
- Siitepölysuodatin: ikkunaan, pidä siitepölyt ulkona, älä tuplaa allergeenien määrää
- Stressi: älä stressaa, se lisää psykosomaattisia oireita
- Koirasta luopuminen: tee vedenpitävä suunnitelma jo ennen koiran hankintaa, onko tuttavapiirissäsi joku, joka haluaisi koiran, mutta joka ei itse aktiivisesti etsi itselleen koiraa. Sukulainen, naapuri, työkaveri, joku joka mahdollisesti voisi ottaa omalle koiralleen tarvittaessa kaverin.

Kannattaako hankkia koira?

Ei, mutta jos on oikeasti valmis tekemään työtä sen eteen, että koiraan siedättyy, eikä allergia puhkea, niin asiaa voi harkita. Siedättyminen vaatii sen, että allergeenien määrä pysyy alhaisena.

Jos siivoaminen ei ole intohimosi, mieti vielä kaksi (sataa) kertaa. Astma ei ole leikin asia. Punaiset, kutiavat, turvonneet silmät ja jatkuva aivastelu ei ole kivaa.