20090419_20.jpg20090419_21.jpg

Aamulla anivarhain suunnistimme tyttöni kanssa Kennelliiton jalostusneuvojien peruskurssille.

Lyhyesti tämän päivän antia:

1) Kyllä osaa olla koirilla perinnöllisiä sairauksia... Kun kuuntelee listaa, villakoirien viat tuntuvat aika kevyiltä ongelmilta (suurin osa ei ole kivuliaita / kuolemaan johtavia).

2) Valkoinen villakoira ei ole valkoinen geneettisessä mielessä.

3) Ehdottomasti päivän mielenkiintoisin juttu oli melanosyyttien puutos sekä tieto siitä, että ne lisääntyvät ja vaeltavat myös syntymän jälkeen (valkoiset karvat jalkapohjissa ja rintalastassa).

4) JTO:ta pitäisi ihmetellä ja katsella uusin silmin.

5) Tiukka paketti perinnöllisyystieteen perusteita, geenitestiasiaa, jalostuksen perusteita, jalostusstrategiaa, JTO-infoa ja perinnöllisten sairauksien vastustamisasiaa.

Kun tulimme kotiiin, katsoimme vielä nauhalta uudelleen BBC:n dokumentin sairaaksi jalostettu.

"Pelkkä puhe ei enää riitä, tarvitaan tiukkaa toimintaa, totesi Britannian suurimman eläinsuojelujärjestö Dogs Trustin puheenjohtaja Clarissa Baldwin The Times -lehdessä katkaistuaan suhteensa sekä maailman kuuluisimpaan koiranäyttelyyn, Cruftsiin, että Britannian kennelliittoon.

Baldwinin Dogs Trust syyttää molempia koirien jalostamisesta niin pitkälle, ettei se enää ole eläimen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta hyväksyttävää.

Pedigree Dogs Exposed -dokumentin mukaan muun muassa vuonna 2003 Cruftsissa näyttelyn paras -tittelin voittanut kiinanpalatsikoira oli niin pitkälle jalostettu, että se pystyi hengittämään vain vaikean leikkauksen jälkeen. Erään cavalier kingcharlesinspanielin kallo puolestaan oli liian pieni ja ahdas sen aivoille." Iltalehti

*******

8.00 Ilmoittautuminen & aamukahvi
9.00 Kurssin avaus
9.15 Perinnöllisyyden perusteita & geenitestien merkityksestä jalostuksessa
11.45 Lounas seisovasta pöydästä
13.00 Jalostuksen perusteista, käytännön jalostusvalinnasta ja indekseistä
14.00 Jalostusstrategia, JTO ja sen päivittäminen
15.00 Kahvi
15.30 Keskeisimpien perinnöllisten sairauksien vastustaminen