20090816_04.jpg20090816_12.jpg

Minusta villakoiran turkinhoito jakautuu kahteen osaan:

A) Turkin selvittely, pesu, föönaus, konetyöt, korvien nyppiminen ja kynsien leikkaus. Kohta A on kuin lasten hampaiden harjaus. Sitä ei voi ulkoistaa ja se on vanhempien vastuulla. Koira on pestävä viikon, korkeintaan kahden välein ja se on totutettava käsittelyyn.

Kun koira on tottunut käsittelyyn ja sitä on kohdeltu oikein (ei repimistä, huutamista, nipistelyä ja kuristamista), käsittely vastaa ihmisen hierojalla käyntiä. Lämmin fööni hurisee, sormet hierovat karstan tahdissa. Isovillakoirani nukkuu lattialla föönatessani, pienet nuokkuvat pöydällä.

B) Turkin leikkaus. Vastaa ihmisen käyntiä kampaajalla. Voi ulkoistaa tai tehdä itse. Villakoiralla karvat eivät irtoa, joten turkin muotoilu on ajankohtaista, kun turkki on niin pitkä, ettei sitä kohtuudella saa pidettyä selvänä. Itse muotoilen omien koirieni turkit kerran viikossa pesun ohessa.  

Minusta paras karsta on Doggyman. Doggymania on kahta kokoa, iso ja pieni, sekä kahta mallia: sininen ja valkoinen. Itse pidän pienestä sinisestä. Minusta iso on kömpelö isovillakoirallakin. Valkoisen kädensija taas on pyöreä ja minusta se "pyörii" kädessä. Sinisestä saa paremman otteen.

Jos koiralla on pampuloita, ne leikataan saksilla irti, niitä ei koskaan revitä niin, että otsahiukset katkeilevat. Pampulan irrottamiseen voi käyttää siihen tarkoitettuja saksia tai ihmisen kynsisaksia.

Kun turkki on karstattu selväksi, lopputulos tarkistetaan kammalla (suosittelen 3 mm piikkien väliä, villakoirakammassa 9 mm, joka on liian harva takkujen metsästämiseen). Kampa laitetaan 90 asteen kulmassa koiran ihoa vasten ja vedetään kevyesti ihon pintaa myöten läpi koko koiran, myös jalat. Jos turkki on takuton, kampa liikkuu helposti koiran ihoa vasten, jos turkissa on takkuja, se jumittaa. Silloin on aika ottaa karsta takaisin käteen ja selvitellä takut / huovat.

20090816_07.jpg20090816_03.jpg

Kun koira on pesty ja turkki takuton, on aika tehdä konetyöt. Itse käytän naamaan, häntään ja vatsaan 15 terää. Tassuihin, myös isovillakoiralla, käytän tassuterää.

Suosittelen Oster A5-konetta, sillä se jaksaa leikata myös aikuisen villakoiran turkin jumittamatta. Minusta Oster A5 jäähdyttää paremmin kuin Moserini, joten terät pysyvät viileämpinä pidempään Osteria käytettäessä.

Muista tarkistaa terän lämpötila konetöitä tehdessäsi!!!

20090816_09.jpg20090816_13.jpg

Sitten onkin aika "pöyhiä" / nostaa karva pystyyn villakoirakammalla, jotta sen voi leikata muotoon, samettista pintaa muistuttavaksi. 

Itse pidän Roseline saksista, ne ovat ehdottomasti parhaat, joilla olen leikannut. Jälki on tasaista ja kaunista.

20090816_05.jpg20090816_11.jpg

Kun turkki on muodossaan, on aika nyppiä korvat ja leikata kynnet. Hyvät kynsisakset ovat paikallaan (myös halpoja kopioita on myynnissä). Itse käytän kannuskynsien leikkaamiseen jyrsijöiden / kissojen kynsisaksia.

20090816_10.jpg20090816_08.jpg

Ja jos koiralla on pampulat päässä, niin allaolevalla kammalla voi viimeistellä ensimmäisen pampulan silmäkulmasta silmäkulmaan ja toisen pampulan korvan etuosasta toiseen korvaan.

20090816_06.jpg