Kaikki koirat kaupungissa ovat kotikoiria 99% ajastaan. Lojuvat sohvilla, kerjäävät makupaloja, odottavat ruokaa, nukkuvat mukavissa paikoissa, iloitsevat, kun omistajat tulevat kotiin.

Maalla koirat olivat työkoiria ja niiden päivät menivät metsällä ollessa tai karjalaumoja paimentaessa, ne olivat aidosti osa laumaa. Niillä oli selvä reviiri ja kaikki tiesivät, mitä koiralta odotettiin.

Kaupungeissa koiran elämäntehtävä on "kadonnut" ja sen elämä on lähinnä syömistä, nukkumista ja omistajan kotiin tulon odottelua. Koiran reviirillä on iso lauma vieraita koiria ja vieraita ihmisiä. Kun koira lähtee ulos, se on stressaavaa, sillä koskaan ei tiedä, kuka nurkan takaa vastaan astelee. Kaduilla ajavat autot, moottoripyörät, polkupyörät, rullaluistelijat…

Jotkut koirat kisaavat ja tapaavat muita koiria kisoissa, jotkut käyvät koirapuistoissa, jotkut näyttelyissä. Yhteistä näille kaikille harrastuksille on, että koirien on osattava käyttäytyä isoissa koiralaumoissa, ahtaissa ja äänekkäissä paikoissa hyvin ja rauhallisina. Niiden on hyvä osata rentoutua ja levätä hälystä huolimatta, sillä useimpiin tapahtumiin liittyy paljon odottelua ja päivät ovat usein pitkiä. Niiden on osattava kuunnella omistajan puhetta ja toiveita häiriöistä huolimatta.

Miksi koiran kanssa kannattaa käydä koulutuksissa?

1)   Koiralle on iso ilo olla hetken omistajan jakamattoman huomion kohde, vaikka sitten vain kerran viikossa tunnin ajan
2)   Kontaktin luominen koiraan ja yhteisen kielen oppiminen on aina hauskaa
3)   Huonosti käyttäytyvän koiran kanssa ei viitsi lähteä minnekään ja koiran elämänpiiri supistuu entisestään
4)   Koiran kanssa on hyvä vaikka vain olla muiden koirien läheisyydessä, vaikkei temppuja niin oppisikaan
5)   Jokaiselle koiralle löytyy oma laji, joka tuntuu hyvältä (toko, agility, jäljestäminen, näyttelyt, canicross, flyball, koiratanssi, lista on loputon)
6)   Jokainen harrastus vaatii hyvän peruskoulutuksen pohjalle (vierellä olo tempoilematta, paikalle jääminen, luoksetulo)
7)   Jokainen koira on ainutlaatuinen ja jokaisessa koirassa on jotain positiivista, jonka päälle voi rakentaa paljon
8)   Koirasi on ansainnut ihmiskielen "alkeiskurssin"
9)   Koira on ihmisen paras ystävä ja side teidän kahden välillä vahvistuu yhdessä vietetystä ajasta
10) Sinä olet koirasi kontakti ulkomaailmaan, nauti koirasi kanssa ulkoilusta ja yhteisistä hetkistä