Nyt joulun lähestyessä on ollut aikaa lueskella kirjoja ja olenkin nyt lukaissut muutaman kirjan.

Yael sai lahjaksi Helmiriitta Honkaselta omistuskirjoituksella kirjan Jouluperhonen, joka on omaelämäkerrallinen tarina Helmiriitan elämästä perustuen päiväkirjamerkintöihin ja vanhoihin piirustuksiin. Koska Helmiriitta on syntynyt 1920 ja oma mummini on syntynyt 1919, luin lähes henkeä pidätellen Helmiriitan tarinaa hänen lapsuudestaan ja elämästään halki sotien.

Koska Helmiriitta on paljasjalkainen helsinkiläinen, niin monia tarinoita Helsingin keskustasta ja pommituksista olen kuullut myös mummiltani.

Pari kirjaa luin numerologiasta liittyen tooraan eli vanhan testamentin Mooseksen kirjoihin. Kirjat käsittelivät melko pinnallisesti erilaisia korvaussalakirjoituksia, notarikonkoodia, gematriaa (sanojen jakamista numeraaleiksi) ja els-koodia (tasavälisten kirjainten sarjat). Hurjassa nuoruudessani opiskelin yliopistolla teologian kurssien ohessa kaikki heprean kurssit, joten minun oli melko helppo seurata koodien muodostumista kirjojen esimerkeissä.

Hieman syvemmälle raamatun saloihin yleisellä tasolla upouduin mummini kirjahyllystä löytämäni kirjan "Raamatun salaisuudet" kanssa. Kirjaan on kerätty raamatun tarinoiden aiheisiin liittyviä myyttejä / tarinoita muista kulttuureista sekä karttoja ja kuvia. Alkusyksystä luin melko paljon egyptin mytologiaan liittyvää kirjallisuutta, joka tästä toisesta näkökulmasta sivuaa Mooseksen oleskelua Egyptissä Seti I:n aikoihin. Sitten Ramses II nousi valtaan ja laukaisi vitsausten sarjan ja lopulta vaelluksen autiomaan halki luvattuun maahan.

Lukaisin myös pari Paolo Coelhon kirjaa, Bridan ja Pyhiinvaelluksen.

Eilen illalla luin Margaret Millarin dekkarin "Kuin enkeli".

"Joe Quinn ei todellakaan ollut mikään enkeli, päinvastoin. Hän oli pelannut viimeiset lanttinsa Renossa ja oli valmis miltei minkälaiseen toimeksiantoon tahansa. Joten kun keskellä-ei-mitään majailevan epämääräisen uskonlahkon sisar tarjoaa hänelle epämukavan yösijan ja satakunta taalaa etumaksua, hän on valmis kuin lukkari sotaan. Tehtäväkin on helppo: Joen tarvitsee vain löytää kuollut mies..."