Sain kirjoitettua puhtaaksi muistiinpanoni, jotka tein eläinlääkäripäivillä.

Keskeisessä asemassa laittomien koirien maahantuonnissa oli rabies ja sen ehkäisy. Rabies on vakava riski ihmisille ja se johtaa hoitamattomana aina kuolemaan oireiden alettua. Vuosittain 50 000 ihmistä kuolee rabiekseen koiran pureman takia.

Toinen asia josta puhuttiin paljon oli pentujen laiton massatuonti Suomeen. Pennut ovat usein liian nuorina vieroitettuja ja stressin takia aikuisia koiria alttiimpia sairauksille. Määrät olivat minulle yllätys, koiria tuodaan laittomasti valtavat määrät Suomeen. "Rangaistus" kohdistuu ostajaan, jonka koiranpentu joudutaan lopettamaan, ei myyjään, joka usein "katoaa".

Minusta mielenkiintoinen osa oli myös Nina Mennan luento koirien hermostollisesta kehityksestä. Koirat eivät tiedä olevansa koiria syntyessään, vaan leimautuvat sosiaalisina eläiminä hoitajiinsa. Jotta koirista tulisi tasapainoisia yksilöitä kotikoirina, niiden tulisi kasvaa virikkeellisessä ympäristössä, jossa on mahdollisuus koira- ja ihmiskontakteihin.

***

Oma tarinansa on tietysti helsinkiläisestä omakotitalosta löytyneet 56 pitkäkarvaista mäyräkoiraa. Meillä on viisi koiraa ja se on paljon. Kun Aku on kylässä, meillä on kuusi koiraa ja se on PALJON. Mutta 56 koiraa, se on aivan uskomaton määrä koiria, niin uskomaton, että on vaikea kuvitella kuinka monta koiraa on 56 koiraa asuintiloissa.

Nainen saa syytteen törkeästä veropetoksesta, joka tarkoittaa, että ostajia on riittänyt pennuille.

Ei tarvita paljon mielikuvitusta, kun miettii, millaiset ovat olleet narttujen olot ja miten virikkeellistä on ollut pienten pentujen elämä.