20090413_37.jpg

Kävin tänään mummin luona ja hän halusi autoajelulle. Niinpä siis lähdimme ajelulle ja kiersimme lenkin Viikin kautta. Autoon meno ja sieltä poistuminen oli vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Mummi on mennyt huonompaan kuntoon, sanat ovat hukassa ja puheen ymmärtäminen on vaikeaa.

Kun palasimme autoajelulta, mummi sanoi haluavansa samaan sänkyyn takaisin, mistä toin hänet. Vastasin, että tuosta sängystähän minä hänet toin autoajelulle. Kävimme pitkän tovin hedelmällistä keskustelua aiheesta, kunnes vihdoin tajusin, mitä mummi yritti sanoa.

Hän halusi, että vien hänet takaisin Koskelan sairaalan sänkyyn. Siis ihan loogista, sinne sänkyyn mistä hänet tänne toin. Sillä hetkellä minusta kyllä tuntui todella pahalta. Mummi oli tehnyt niin kovasti töitä saadakseen itsensä ymmärretyksi ja kun vihdoin ymmärsin, en voinut tehdä asialle mitään.

Tammisalon kodin mummi on unohtanut kokonaan.

Juttelin hoitajien kanssa, mummi on hankala. Hoitajat etsivät hetken aikaa oikeita sanoja, mutta adjektiivit olivat: takertuva, komenteleva ja levoton. Mummi ei jaksa keskittyä edes syömiseen, vaan on heti istahdettuaan valmis singahtamaan liikenteeseen.

Hän haluaa seuraa 24/7 ja haluaa, että häntä passataan. Kun se ei onnistu, hän manipuloi, takertuu ja itkeskelee. Lääkitystä on taas uusittu ja mummin puhe hieman sammaltaa, minkä epäilen johtuvan lääkityksestä.

Hoitajien mielestä mummi on rasittava, mikä on totta. Mummi on onneton, kun hän ei saa taukoamatonta huomiota. Jos olisi jotain maailmassa, mikä tekisi mummin onnelliseksi, tekisin varmaan sen, mutta tosiasia on, ettei mikään tee mummia onnelliseksi.

Mikä saa minut ajattelemaan omaa vanhuuttani, miten voisin oppia olemaan iloinen tästä hetkestä ja nauttimaan niistä asioista, mitä on saatavilla? Alzheimer riisuu sosiaaliset estot ja ihmisen sisin on täysin ilman suojaa. Osastolla on herttaisia mummoja, joiden kanssa on mukava rupatella ihan höpöjäkin juttuja. Mutta sitten siellä on myös vihaisia, katkeria, tyytymättömiä vanhuksia, joita kaikki karttelevat.

Mummi haluaa kuolla, kesäkuussa tulee 90-vuotta mittariin. Pelkääkö hän kuolemaa, en tiedä.