Laitan tähän nyt itselleni muistiinpanoiksi elämää suurempia totuuksia ovulaatiosta. Minua kiinnostavia lukarvoja on kaksi, progesteronitaso ja LH-taso (lutenisoiva hormoni, Luteinizing Hormone). Progesteroni mitataan verestä ja LH verestä, syljestä tai virtsasta (ovulaatiotestit).

Kun ovulaatio lähestyy, progesteronitaso nousee LH-huipun (LH MAX, LH peak, LH surge) jälkeen. LH-huippua mitataan naisilla arvoilla 25-40 mlU/ml, minkä herkimmät testit näyttävät positiivisena testituloksena. LH-arvot voivat kuitenkin naisilla olla luokkaa 50-200 mlU/ml LH-huipun aikana. Ovulaatio tapahtuu tästä noin 24-36 tuntia myöhemmin. Progesteronin määrää mitataan naisilla asteikolla nmol/ litra, arvot ovat 0.4-6.5 kierron väli, 1.3-14.2 ovulaatio, 16.6-72.2 raskaus. Progesteroni arvot ovat ylhäällä koko raskauden ajan.

Koirilla vastaavat progesteroniarvot on lähellä nollaa kierron välissä, LH-huipun aikana noin 2, LH-huipun jälkeen noin 4.2, hedelmöitymisen kannalta ihanteelliset arvot (ovulaatio) 5-10 ja jo arvolla 15 kohdunkaula alkaa sulkeutumaan, jolloin luonnollinen hedelmöitys ei enää onnistu (keinohedelmöitys kylläkin). 

Koirilla LH-huippu kestää noin 20-40 tuntia, 4-5 päivää LH-huipun jälkeen munasolu on hedelmöitymiskykyinen, mikä toisin sanoen tarkoittaa sitä, että koira tiinehtyy aikaisintaan 2 vrk ovulaation jälkeen (ovulaatio siis 2-3 vrk LH-huipun jälkeen), munasolut ovat otollisia hedelmöitymiselle 2-3 vrk ja sen jälkeen kohdunkaula sulkeutuu 3-4 vrk ovulaation jälkeen. LH-huipputaso on koiralla verestä mitattuna 50 ng/ml.

Koiran LH-tasoa voi mitata testillä, jota en ole itse kokeillut, mutta kuulisin kyllä mielelläni mielipiteitä, jos joku on kokeillut: http://www.matetel.com/. Noin yleisesti ottaen palaute keskustelupalstoilla ei ole kovin positiivista, jotkut kehuvat, mutta useimmat ovat olleet tyytymättömiä.

Yksi ihan mielenkiintoinen tutkimus aiheesta:
Relationship of Reproductive Behaviour, Serum Luteinizing Hormone and Time of Ovulation in the Bitch.