Aamu alkoi tavallisella maanantaikaaoksella. Esimieheni oli tekstannut sunnuntai-iltana soittopyynnön (mutta siihen aikaan olin jo autuaasti unten mailla). Niinpä laitoin hänelle herättyäni vastapyynnön yhteydenottoon, sillä aamuvirkkuna heräsin kuudelta, jolloin kello on vasta viisi Saksassa.

Kuntosalilla ahkeroidessani mietin mistähän mahtoi olla kyse? Organisaatiomuutoksista, joita odottelemme taas jälleen kerran? Firmallani on hauska tapa muuttaa organisaatiota pari kertaa vuodessa ja viimeisin muutos oli tammikuussa, joten veikkaus uudesta organisaatiomuutoksesta on käytännössä varma ennen kesää.

Esimieheni soitti, kun olin availemassa läppäriä. Elämää suurempi asiakaskriisi, joka olisi saatava hoidettua nyt ja heti. Niinpä kuuliaisena työntekijänä aloitin asiaan liittyvien ihmisten jututtamisen ja yritin kuulostella, voiko asiaa ratkaista vai ei.

Kun palasin yhdestä kriisipalaverista, sain tietää, että Chengdussa oli juuri tapahtunut maanjäristys, Richterin asteikolla 7,5, joka on kova maanjäristys. Olen itse ollut kerran maanjäristyksessä (Richterin asteikolla 4) ja se oli pelottava kokemus, kun lamput tulivat alas katosta ja maa kirjaimellisesti heilui niin, että joutui etsimään tasapainoa. Osaan rakennuksia tuli halkeamia.

Mutta nyt siis laitoin tiimilleni viestiä Chengduun; kukaan ei vastannut mitään. Ex-esimieheni tuli kertomaan, että hänen tiimistään oli sinne mennyt sunnuntaina portugalilainen tyttö, joka oli laittanut viestin: "Kivaan paikkaan lähetit, täällä katto tippuu niskaan. Muuten kaikki ok".

Eli siis evakuointi oli  mitä ilmeisimmin onnistunut. Sitten jo uutiset kertoivat, että siellä oli puhelinlinjat poikki, mikä selitti hiljaisuuden. Puolen päivän aikaan alkoi tulla tekstareita, että kaikki olivat kunnossa. Mutta sitten alkoi tulla uusi tulva tekstareita; jälkijäristysten pelossa rakennuksiin ei saanut mennä, joten kaikki olivat ulkona. Onneksi ei ole talvi, jolloin Chengdussa on todella kylmää nollan tienoilla ja vettä sataa jatkuvasti.

Seuraava huoli on paikallisten perheet ja läheiset, ovatko kaikki kunnossa.

Iltalehti  

Ilta-Sanomat