Kun koiran halutaan ilmaisevan esine, sen opettaminen kannattaa aloittaa sisätiloissa, jossa ei ole muuta häiriötä. Harjoitukset on hyvä pitää helppoina, niin että onnistumisen mahdollisuus maksimoidaan ja epäonnistumisen mahdollisuus minimoidaan. Harjoitusta vaikeutetaan vasta, kun koira on suorittanut riittävän määrän onnistuneita toistoja helpommalla tasolla.

Koiran voi ilmaista esineen monella eri tavalla, haukkumalla, tuomalla merkkikapulan ohjaajalle tai menemällä makuulle esineen luokse.

1. tason harjoitus

Tarvitset 5 matalareunaista muovista pakasterasiaa. Laita jokaiseen rasiaan makupala.  Istu lattialle, raota rasian kantta ja paina samalla rasiaa lattiaa vasten. Anna koiran itse keksiä, kuinka se saa akupalat. Alussa se voi haukkua, raapia tai purra kättäsi. Älä anna kupin liikkua, sillä se lisää metsästysviettiä, joka ei ole tarkoitus. Älä kiellä koiraa, vaan odota, että se tarjoaa haluttua käyttäytymistä.

Heti kun se tarjoaa haluttua käytöstä (haukku, maahanmeno), avaa rasia ja anna koiralle namit. Jos tarkoitus on ilmaista esine menemällä maahan, anna koiran syödä vain makuuasennossa. Jos se nousee ylös, aloita alusta. Toista harjoitusta, kunnes viisi rasiaa ovat tyhjät.

2. tason harjoitus

Sama harjoitus, mutta nyt rasia on kiinni.

3. tason harjoitus

Häivytä käsi kupilta vähitellen. Koira ei saakoskea kuppiin, sinä avaat kupin, kun koira on ilmaissut toivomallasi tavalla.

4. tason harjoitus

Nyt on aika siirtyä ulos. Laita pakasterasiat ulos jonoon noin 2-4 metrin välein. Koira on hihnassa perusasennossa ja lähdet viemään sitä suorassa linjassa kohti ensimmäistä purkkia. Käytä käskysanaa, jonka haluat liittää etsimiseen, esim. "Etsi". Pidä tuntuma hihaan, älä anna koiran vetää. Kun koira tulee kupin luo ja tarjoaa haluttua käytöstä, kehu, avaa purkki ja anna koiran syödä. Kun kuppi on tyhjä, pyydä koira perusasentoon ja jatkakaa seuraavalle kupille rauhallisesti.

5. tason harjoitus

Siirry keppeihin, luonnonpuusta katkottuja noin 10 senttisiä, sormenpaksuisia keppejä. Yritä hajustaa kepit omalla hajullasi esim. Pitämällä niitä kädessäsi, vältä liittämästä niihin muita hajuja (namit tms.). Aloita sama ketjutus alusta 1. - 4. taso.

6. tason harjoitus

Siirry ulos viiden kepin ketjuun. Kun harjoitus kotipihalla onnistuu, voidaan siirtyä metsä- tai peltojäljelle. Viimeisen kepin kohdalla voi olla motivaation lisäämiseksi pakasterasia nameilla. Vaihtele keppien määrää 3-10. Harjoitusta kannattaa vahvistaa myös toistamalla sitä aika ajoin kotipihalla. Voit harjoitella myös nahkaa, kumia ja erilaisia tekstiilejä sekä esineiden erilaisia muotoja.